Välkommen


 

     
     
     
     
     
     
   


 

Lennart Kihlmans Travblogg

Med nyheter/bilder från travets värld m.m
Urban & Lennart alltid på plats inom travet "där det händer"
Ring ALN 08-366 480 när det gäller att beställa bilder
Veckans nyheter finns längre ner på denna sida

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>

 
Lennart Kihlman 0705-768542
SPORT - SPEL - SPÄNNING med KIHLMANS FOTO i samarbete med ALNNär det gäller trav klicka här >>>>>>>>


     

 

 

 


Foto Urban & Lennart /text: Lennart Kihlman

Klicka till travbloggsarkiv>>>>>


OBS. All bilder i nedanstående "blogg" är skyddade av upphovsrätten och tillhör
Kihlmans/Foto och ALN

Måndag 18 februari 2019

Om du vill få Din häst fotograferad som heatbild m.m ring mig 0705-768542 före tävlingarna
eller skicka e-post till lennart@kihlman.se

Readly Express slutar efter Elitloppet

 

Readly Express busar med sin boll i hagen. Foto av Maria Holmén, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-17 11:30 Senast ändrad: 2019-02-17 11:34

Världens just nu bästa travare Readly Express har inte många dagar kvar som tävlingshäst.

Starten i Elitloppet på Solvalla blir hästens sista i karriären meddelar ägarna som bestämt att Prix d’Amerique-vinnaren ska bli avelshingst på heltid.


På lördagen kunde Solvallas sportchef Anders Malmrot presentera den första inbjudna hästen i Elitloppet 2019. Readly Express tränare Timo Nurmos och hästens ägare Rolf Andersson var överens om att pausa avelskarriären och satsa fullt ut mot Solvalla den sista söndagen i maj.
Senare samma kväll kom beskedet att Readly Express avslutar tävlingskarriären.
Ägaren Rolf Andersson (Bro Byggnads AB) i ett pressmeddelande som skickades ut av Menhammar stuteri:
”Vi är helt överens med Timo Nurmos om att Readly Express till 100 procent skall matchas mot Elitloppet 2019 sista helgen i maj. Det är en dröm, som för alla hästägare, att få delta i Elitloppet. Detta blir också den sista starten för Readly Express då han efter Elitloppet, delvis med nya ägare, övergår till avelsverksamhet på Menhammar Stuteri.”
Menhammar Stuteri skriver i pressmeddelandet att man för en lista över stoägare som anmält intresse av att eventuellt betäcka med Readly Express under 2019 och att stuteriet inom de närmaste två veckorna kommer att kontakta stoägarna för att eventuellt bekräfta en bokning.
Totalt har Readly Express sprungit in drygt 21 miljoner kronor och på sina 34 starter hittills aldrig tävlat över elitloppsdistansen 1 609 meter.
Skulle Readly Express vinna på Solvalla blir han den första travaren i historien att ta hem Svenskt Travkriterium, Svenskt Travderby, Europaderbyt, Prix d’Amerique och Elitloppet.

Kanal 75

 

Söndag 17 februari 2019

V75: ”Omöjligt att någon kört en bättre häst”

 

Rikard N Skoglund stortrivs bakom On Track Piraten. Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-16 19:18 Senast ändrad: 2019-02-16 19:32

On Track Piraten levererar år efter år.
En bra bit över 17 miljoner kronor har elvaåringen sprungit in och på slutet har Rikard N Skoglund fått chansen att köra den populäre kändishästen.
Efter lördagens guldlopp på Axevalla har duon två segrar tillsammans på lika många starter.
- Fråga vilken kusk i Sverige som helst så kan de inte säga att de kört en bättre häst - det är omöjligt.

29-årige Rikard N Skoglund från Sundsvall hårdsatsade på löpkörningen i fjol och tog sig in på en åttondeplats i den allsvenska kuskligan med sina 138 segrar under året.
Hans R Strömberg gav nykomligen chansen på sin stjärna i Romme V75 i november. Under lördagen fick Rikard N köra On Track Piraten igen i gulddivisionen på Axevalla och det slutade med ännu en säker seger. Den här gången vann man som omgångens största favoriter (49 procent).
I starten gällde det att hinna före värste opponenten Nimbus C.D. och Robert Bergh. Rikard N Skoglund lyckade med det. När Lutfi Kolgjini dessutom släppte ifrån sig ledningen med Target Kronos var loppet i praktiken i hamn.
Efter att ha fått dämpa tempot till långsamma 1.22,0 i 600 meter mitt i loppet seglade favoritduon undan över Axevallas långa upplopp.
- Jag har inte känt honom så länge men det blev en sådan där blixtförälskelse direkt. Man är inte ett dugg nervös när man kör en sådan här. Det känns som att han ska lösa det mesta själv, han är ett proffs den här hästen!
Rikard N Skoglund fick frågan om han suttit bakom en bättre häst.
- Fråga vilken kusk i Sverige som helst så kan de inte säga att de kört en bättre häst än det här - det är omöjligt. Att få sitta bakom sådana här hästar har man ju drömt om.
Ägargänget i stall Mörkermasse kunde räkna in Piratens 31:a seger enbart i V75.
- Det är inte många hästar som vinner så många lopp totalt i karriären, sa John Backlund, en av delägarna.

Rikard bakom storskrällen

Rikard N Skoglund tog en dubbelseger på V75. 29-åringen satt även bakom omgångens storskräll som kom i stoloppet (V75-2) där Miss Hejaracka var starkast till slut trots att hon hade fått dra tåget först i tredjespår sista 800 meterna av loppet.
Marcus Pihlström reste från Sundsvall till Skara med en häst och sa till alla som ville lyssna att han trodde på Miss Hejaracka. Men vem lyssnade? Stoet var endast spelad på två procent.
- Det blev en bit fram där i spåren men Marcus sa att vi skulle ge henne chansen i dag och inte sitta fast, sa kusken Rikard N.

Bergh vann galoppfyllt lopp

Sju av 12 hästar galopperade i det inledande klass II-loppet. Robert Bergh stod till slut som vinnare med tredjehandsspelade Whipped Eggs som kopplade grepp på upploppet. Hästen med den lite stötiga aktionen lade bort mycket mark på krångel i starten och Bergh chansade sedan och körde invändigt i långloppet och kunde glida ut i fritt läge under slutrundan.
Adrian Kolgjini har tagit över som stallchefen på Vomb i Malmö och har fått bra flyt i verksamheten under det nya året. Tony Afrika, en fyraårig efter familjens Joke Face, kördes till ledningen efter 500 meter i V75-4 och stannade där till mål.

Dödens dög det också

I silverdivisionen tog Björn Goop ledningen från innerspåret med norske gästen Always On Time. Thomas Uhrberg satte sig utvändigt med Västerbo Exact och loppets favorit kopplade enkelt grepp på upploppet i ett taktiklopp där hästarna i kön hade svårt att plocka längder. Halmstadamatören Roger Persson tränar pålitlige Västerbo Exact.

Åbytränaren Giuseppe Lubrano körde sig resolut till ledningen efter 600 meter i bronsdivisionen över tre varv med storvuxne Pacific Face. Sjuåringen är ingen sköntravare men är björnstark och hästens tredje seger i travets elitserie V75 var aldrig i fara. Segertiden 1.16,2 över 3140 meter auto.

Joakim Lövgren satt bakom Illuminati och storfavoriten tappade som väntat i starten och avslutade rappt till andraplatsen.
Björn Goop vann det avslutande klass I-loppet med Edvin Cekas Vlad del Ronco och kompletterade en favoritbetonad V75-rad där utdelningen för sju rätt stannade vid 28 036 kronor, sex rätt gav 214 kronor och fem rätt 23 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Lördag 16februari 2019


Kihlmans V75-Tips Axevalla

En bra V75-Spik = Västerbo Exact

V75-1...1-2-4-6-8
V75-2...1-6-9-11-12-15
V75-3...3-10
V75-4...3-5-6-7-9-14
V75-5...4 Västerbo Exact
V75-6...1-7-9-10
V75-7...9 Vlad Del Ronco
1440 rader = 720 krBjörn Goop kör en V75-Spik = Vlad Del Ronco

 

Fredag 15 februari 2019

Inför V75: Från skidresa i Åre - till heta chanser för Bergh

 

Stockholm. Publicerad: 2019-02-12 17:02 Senast ändrad: 2019-02-12 18:02

Robert Bergh är på semesterresa i Åre och åker skidor tillsammans med sin personal.
På lördag är han högaktuell i V75 där stjärnhästen Nimbus C.D. är tillbaka efter en strålande comeback.
- Han ser fantastiskt fin ut och är otroligt spänstig. Det är jätteroligt att han har tagit loppen så bra, säger Bergh och avslöjar vem som är bästa chansen på V75.
- Det är Whipped Eggs. Han känns enormt fin.


Åby-tränaren befinner sig i Åre där han har bjudit hela sin personal på en semesterresa. Hela team Bergh är på plats för att umgås och åka skidor några dagar. Det gjorde de även förra året och Bergh har regelbundet genom åren hittat på olika aktiviteter tillsammans med personalen.

- Jag tycker att det blir bättre gemenskap om man går utanför travbubblan. Det blir en helt annan avkopplande känsla och det blir inte att man träffas så ofta på det här viset. Man kär känna varandra väl och det är jättebra, säger Robert Bergh.
- Nu när vi har hästar på tre olika ställen så är det svårare att göra något tillsammans varje månad som vi gjorde förut med olika månadsaktiviteter. Då bestämde vi att vi slår ihop det här och gör något stort tillsammans istället. Vi hyr lägenheter på torget i Åre och är här i fyra dagar. Det är jättekul.
- Vi har personal som är spridda från hela Europa alltifrån Holland och Danmark så det är lite olika nivåer på skidåkningen. Det är bra att alla får lära känna varandra när vi har hästar på olika ställen och de inte träffas så ofta.

Stora framgångar i Frankrike

I fjol körde stall Robert Bergh in 24,5 miljoner kronor och hästarna vann totalt 212 lopp. Det nya året har också börjat jättebra med drygt 2,6 miljoner inkört och Bergh ligger tvåa i den allsvenska tränarligan efter Timo Nurmos. Han har bland annat firat stora framgångar i Frankrike där hästar som Balfour, Angle of Attack, Mellby Drake, och inte minst montéstjärnan Mindyourvalue V.F. har tagit flera segrar och sprungit in mycket pengar.
- Det har varit ett fantastiskt resultat. Från oktober, november, fram till nu januari, februari, har vi snittat på 170 000 kronor inkört per start där nere. Det är otroligt bra, säger Bergh.

”Nimbus C.D. – är en speciell häst”

Hemma i Sverige har en annan av stallets stjärnor glänst i loppen. Det är Nimbus C.D. som har gjort en strålande comeback för sin nye tränare Robert Bergh. Den karismatiske fuxen, som delägs av bland annat hockeylegendaren Mats Sundin, hade varit borta i två och ett halvt år från tävlingsbanan. Detta på grund av en skada i ett bakben. Nimbus C.D. vann som femåring miljonloppet Jubileumspokalen och radade upp V75-segrar för sin dåvarande tränare Stefan Hultman. Han var därefter i träning hos såväl Pasi Aikio, Fabrice Souloy, Sebastien Guarato och Peter Untersteiner innan han blev konvalescent hos Kenth Åkerlund och Caroline Holm. Sedan den 22 mars förra året finns hästen hos Robert Bergh och nu har han glädjande nog blivit fräsch och börjat tävla. Nioårige Nimbus C.D. inledde med att bli trea i comebacken, varpå han vann i starten efter i Bollnäs. Senast blev han trea i V75 på Åby efter en mycket vass avslutning bakom vinnande Sorbet.
- Nimbus C.D. (V75-3) har sett fantastiskt fin ut efteråt och det är jätteroligt att han tar loppen så bra och går framåt hela tiden. Det är ett bakben som har varit problemet men det senaste halvåret har vi kunnat träna honom kontinuerligt och det har bara blivit bättre och bättre. Han har varit på två återbesök hos veterinären efter att han började tävla och det har sett bra ut. Nu får vi verkligen hoppas att det här håller i sig, säger Robert Bergh.
- Det krävs en speciell häst för att komma tillbaka på den här nivån men han är så otroligt spänstig och lever mycket på just det att han har kommit tillbaka. Vi har gett hästen den tid han har behövt och ägarna har varit lugna hela tiden och velat att vi ska ge det en chans till.

”Har en väldigt cool stil”

Om du beskriver Nimbus C.D. som individ och hans kvaliteter, hur låter det då?
- Det är en riktigt speciell och skön individ. Det jag är mest imponerad över är att han är så otroligt laddad i värmningen men i själva loppen har han en väldigt cool stil. Trots att han har sprungit bakom startbilen och jagat vingen sedan han var tre år är han överladdad innan loppen men sedan otroligt flegmatisk och fin i själva loppen. Jag hoppas att han varvar ner i värmningen också men det tror jag att han kommer att göra, säger Bergh.
Vad säger du om senaste insatsen som tvåa i Gulddivisionens final?

- Det kändes fantastiskt bra och hästen var helt perfekt. Hade jag suttit ett hack längre fram hade han vunnit loppet. Nu sprang han med full fart över mål och man känner att han blir starkare med loppen och blir lite bättre på allting. Han vann ju lätt gången före med krafter kvar.
- Det känns som att han skulle kunna ta sig upp och tävla mot eliten men samtidigt får vi tänka på historiken också.

”Visst har han chans”
Nimbus C.D. har spår tio i lördagens V75-omgång. Han startar i den tredje avdelningen över distansen 2640 meter. Robert Bergh sitter själv i sulkyn och tror på bra chans, trots bakspåret.
- Visst har han chans men han är samtidigt lite utlämnad från det här läget. Jag hade gärna sett honom från ett bra spår men vi får se hur loppet utvecklar sig. Han har som sagt gjort tre fina lopp hos mig och blir bara bättre så det är klart att han ska räknas.
Du har även med Kadett C.D. i samma lopp som har gjort tre starter efter ett långt uppehåll. Hur ser du på hans möjligheter?

- Kadett C.D. (V75-3) blev det tempofel för senast men gången före var han fin och satt fast med krafter kvar i rygg på ledaren. Det är en bror till Nimbus C.D. och han är i fin form. Hästen är tolv år och känns fantastiskt fin och kan nog vara med bland de tre, fyra främsta.

”Whipped Eggs känns bättre än någonsin”

Du har ytterligare två V75-hästar till start på Axevalla, dels Whipped Eggs samt nyförvärvet Island Life. Chanserna där?
- Whipped Eggs (V75-1)
känns enormt fin för dagen och faktiskt bättre än någonsin. Han gjorde ett bra lopp på Åby senast men det var den dagen när det regnade så mycket och banan var dålig. Han blev kvar i vattnet på bortre långsidan när det var tempoökning och tappade tio till 15 meter där. Sedan kom han tillbaka bra och jag är väldigt nöjd med utvecklingen för honom för dagen. Hästen är stor och väldigt grov i gången och nu har han springspår, det är i och för sig ett bra spår, men det är svårt att veta hur pass snabbt han kommer iväg därifrån. Jag tycker att Whipped Eggs är min bästa chans på V75, säger Bergh.

- Island Life (V75-4) har sett bra ut i träningen en längre tid och jag har även kört ett banjobb på Åby med honom. Då sprang han 1.17 över full distans och han känns verkligen redo för start. Det känns som ett bra häst men jag har svårt att värdera chansen så här i debuten för mig från dubbla tillägg.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Torsdag 14 februari 2019

V86: Dubbelsegrare med marginalerna på sin sida

 

28-oddsaren Let It Happen W.W. med Leif Eriksson vann V86-1. Foto av David Schreiner TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-13 22:28 Senast ändrad: 2019-02-13 22:35

Vinnare som tvåa i V86-1.
Målfotoseger i V86-3.

Leif Eriksson hade marginalerna på sin sida och fick segerdefilera två gånger på Bergsåker.
- Inga problem att köra 40 mil hem i dag, sa Skellefteåkusken.

I V86-1 kom Tale Of Jacks först till mål tillsammans med Kaj Widell, men resultatet dröjde då domarna tittade på hur det gick till när Tale Of Jacks fick luckan in mot upploppet.

Till slut kom resultatet och domarna valde att diskvalificera Tale Of Jacks för träning och istället gick segern till 28-oddsaren Let It Happen W.W. med Leif Eriksson i sulkyn. Tränar vinnaren gör Kjell-Ove Eriksson.

Leif Eriksson var dagens kusk på Bergsåker och han hade marginalerna på sin sida även i V86-3 då målfotot visade att Zorro Swing hann fram i sista steget.

Leif Eriksson fick fritt från rygg ledaren 400 kvar och kunde sedan vänta med att sätta in spurten tills 250 kvar och Zorro Swing fångade in ledaren Mellby Don Juan på mållinjen. Tränar vinnaren gör Jens Eriksson.
- Det var verkligen full pott i dag. Jag tyckte jag hann dit men det var tajt, absolut, sa Leif Eriksson efter favoritsegern med Zorro Swing.

Häftig upploppsduell

Kvällens häftigaste upplopp bjöd publiken i V86-2 där Cash T.J. och Grainfield Aiden kämpade sida vid sida sista 500 och det var två hästar som vägrade ge sig. Målfotot gav segern till Cash T.J. som försvarade sig tappert i spets.
- Han är så jävla bra den här hästen. Han sträckte på sig, han trivdes att gå i ledningen. Mamma har gjort ett bra jobb, jublade Ida Riesterer.
Cash T.J. tränas av Solvallas Ulrika Riesterer.

Erica imponerade

Dagens prestation på Solvalla levererade Li Hanné-tränade Erica som gjorde allt grovjobb själv utvändigt ledaren. Nioåringen tog över ledningen 500 kvar och tillsammans med Oskar J Andersson var hon mycket tapper när hon höll undan för favoriten Fame Boko.

- Hon har varit så bra i träningen länge men inte fått ut det i loppen. Nu äntligen…det är jätteroligt. Hon är ojämn men fruktansvärt bra när hon är bra, sa Li Hanné.

Broximus Zet imponerade rejält i V86-5 där han gjorde grovjobbet då han drog tåget i tredjespår dryga varvet från mål. Genom slutsvängen kopplade femåringen greppet och höll undan i imponerande stil i händerna på Rikard N Skoglund.
- Jag tycker fortfarande han är orutinerad och går framåt för varje start. Sista 1100 i tredjespår och bara knäcker dem, otroligt, sa Östersundamatören Åke Eriksson.

Favoriter från spets

I V86-6 körde Jorma Kontio till ledningen med betrodde Tiger Journey och från spets blev det en bekväm vinst för andrahandsfavoriten. Marko Korpi tränar vinnaren.

V86-omgången bjöd på ett kallblodslopp och favoriten Smedsbo Faksen dominerade loppet från ledningen. I segersulkyn satt Magnus A Djuse och tränar gör Jan-Olov Persson.

I V86-8 var Rickard Svanstedt offensiv med åttaoddsaren Vien Ici som klev fram utvändigt ledaren och bara var bäst.
ATG bjöd på ett specialspel och på ATG Sport gick det att spela på hur hög utdelningen skulle bli på V86. ATG kommer att ge möjlighet till detta specialspel även de kommande två veckorna.
Åtta rätt på V86 gav 669 997 kronor, sju rätt gav 2 951 kronor och sex rätt 127 kronor.

Lars-Ove Pettersson, Kanal 75

 

 

Onsdag 13 februari 2019


Kihlmans V86-Tips

Jorma Kontio kör en V86-Spik = Tiger Journey

V86-1...1-3-4-5
V86-2...2-4-5-8-9-10
V86-3...1-4-5-9-11
V86-4...1-4-5-9
V86-5...3-5-7-9
V86-6...4 Tiger Jouney
V86-7...5-14
V86-8...4 Bomobitt S.I.R
3840 rader = 960 krCarl Johan Jepson kör en V86-Spik = Bombibitt S.I.R.

 

 

Inför V86: Träffprocenten i fokus

 

Magnus Träff kan numera titulera sig prffstränare. Foto av Maria Holmén/TR Bild

stockholm.

Han är känd som amatörtränare med extremt hög segerprocent.
Sedan årsskiftet bedriver Magnus Träff sin verksamhet professionellt.


- Det har alltid varit en dröm att få träna häst som jobb. Nu ska jag bara hitta en gård att hålla till på, säger 48-åringen från Järvsö som startar Sugar Daddy inom onsdagens V86-spel.

Ett litet stall fyllt med segerstaplare.
Det har varit Magnus Träffs signum.
Sedan 2015 har han gjort 263 starter och vunnit 69 av dessa, vilket ger en segerprocent på 26,2.
Tittar man på Sveriges 30 segerrikaste travstall under 2018 är det bara ett som slår den siffran, nämligen Timo Nurmos.
Och det är mot dessa som Magnus Träff hädanefter får jämföra sig då han vid årsskiftet gick från amatör till proffstränare.
- Det har varit en dröm länge att ta det här steget. Och med tanke på att det gått så bra de senaste åren kändes det som nu eller aldrig, berättar Magnus Träff som emellertid fortfarande har kvar sitt ordinarie jobb.
- Ja, min huvudsyssla har varit att driva ett behandlingshem. Det gör jag fortfarande, men siktar på att kunna avyttra det under året.
Vad är det för typ av behandlingshem?
- För barn och ungdomar som hamnat lite på glid. Det är en verksamhet som jag äger själv.
Vad händer med ungdomarna då?
- Tanken är inte att lägga ner utan att sälja det, förhoppningsvis som ett personalkooperativ.

Inga ledbehandlingar
Även när det kommer till fyrbenta har Magnus Träff specialiserat sig på att ta hand om individer som haft det kämpigt under unga år. Samtliga åtta hästar på träningslistan har gemensamt att de kommit till stallet mer eller mindre skadade. Dessutom är alla valacker. De flesta är uppfödda på Menhammar Stuteri och har ägts av Travkompaniet.
- Många har varit hingstar när de kommit, men eftersom de inte lyckats under unghäståren på grund av sina skador så har deras potential som avelshingstar varit borta. Jag har lärt mig att de läker ut bättre som valacker, därför har vi valt att göra så. Jag skulle absolut inte ha något emot att träna hingstar eller ston.
Vad är hemligheten med att få tillbaka ”trashankar” på tävlingsbanan?
- Jag tror att den främsta orsaken är att vi ger varje häst väldigt mycket tid. Vi är många i stallet, fyra stycken med pappa, brorsan och sambon. Det gör att vi kan köra hästarna mycket och köra väldigt långa turer.
Veterinären måste vara viktig också?
- Jag använder mig inte så ofta av veterinär, men desto mer av naprapat, equiterapeut och kiropraktor. Det är något jag har från min egen idrottskarriär. Många gånger när man hittar att en häst är halt på kotan så sprutar man kotan. Men jag ledbehandlade mig inte en enda gång under min aktiva karriär, varför ska jag då ledbehandla mina hästar? Många gånger gäller det att hitta den bakomliggande orsaken till en hälta, exempelvis hästen Utopi som också startar på onsdag. Han hade en mystisk hälta i vänster framknä. Till slut hittade vi att felet istället satt i höger framknä och när vi fick ordning på det blev han mycket bättre. Han har aldrig känts så fin i träningen som han gör nu.
Hur kommer det sig att du lyckats så bra med hästar från just Menhammar?
- Vi har fått väldigt fint förtroende av Travkompaniet, förfrågan om att överta hästar som varit skadade. Det är en jättehärlig chans som vi är otroligt tacksamma för. Dealen är att vi tar över kostnaderna och träningen, mot att de behåller 20 procent av insprungna pengar. Det är väldigt tryggt att få en häst därifrån. Dels vet man att det finns en tanke bakom stamtalvan, att de är uppfödda på bästa sätt, väl hanterade och dessutom utvalda av en stortränare, i detta fall ofta Stefan Hultman.
- Då vet man att grundkapaciteten finns där, lyckas vi bara få bukt med problemen så kommer de att bli bra och springa in fina pengar.

Små stall och få hästar per anställd
En detalj återstår emellertid innan Magnus Träff kan dra igång sin proffskarriär på allvar.
En ny träningsanläggning.
- Det är huvudfokus just nu. Där vi håller till nu är det bara åtta boxar. Skulle någon höra av sig och vilja sätta häst i träning så kan jag lösa ett antal boxar i grannfastigheter, men tanken är att hitta en ny gård så fort som möjligt. Och helst ska den ligga i närområdet så att inte barnen ska behöva byta skola.
Det låter inte så lätt, hur många lämpliga objekt har du att välja på?
- Det finns väldigt mycket fina gårdar häromkring som man med kärlek och kreativitet skulle kunna göra om till fantastiska travanläggningar. Att man inte haft travverksamhet förut gör ingenting, jag vill bygga upp allt från grunden ändå så att jag kan få den småskalighet vi har nu.
Hur menar du med småskalighet?
- Att stallen är små. Det är ur en sundhetsfaktor för att få bort sjukdomar, men framförallt att det blir en lugn och avstressad miljö. Jag har tänkt max sex boxar i varje stall, det ger en annan harmoni.
Hur stor verksamhet planerar du?
- Målsättningen på sikt är 25-30 hästar. Större än så kan vi inte ha om vi ska behålla samma koncept som nu.
Om du ska lägga så mycket tid på varje häst måste du väl anställa många skötare?
- Ja, jag vill inte ha mer än sex hästar per anställd. Annars skulle vi inte hinna köra lika mycket som vi gör nu.
Då måste du ta ut en hög träningsavgift för att det ska gå ihop?
- Förmodligen blir den hög jämfört med andra tränare i närheten. Där kommer det kanske in prestige, jag är inte beredd att ändra koncept bara för att bli proffs, då tror jag att vi tappar alltihop.
Har du fått många förfrågningar om att ta in hästar sedan du blev proffs?

- Nej. Den var en som hörde av sig precis efter årsskiftet, men då hade jag inte möjlighet att ta hästen. Men när vi väl hittat en ny gård hoppas jag att det ska finnas intresse för våra tjänster.

”Pausen har gjort honom gott”
Enligt travfakta.se har du allra högst segerprocent (36) med hästar som inte startat på över 30 dagar, precis som 9 Sugar Daddy (V86-3).
Är han redo att vinna direkt?
- Jag hoppas det. Hästen var allmänt skral i senaste starten och fick en uppfräschning efteråt. Våra hästar brukar vara på tårna efter vila och det gäller även honom. Han har fått ett lugnare banjobb inför det här, annars har vi tränat hemma och de senaste veckorna har han släppt till rejält. Så laddad som han är nu har han inte varit på väldigt länge, den här pausen har gjort honom gott.
Hur ser du på uppgiften?
- Först och främst hoppas jag att banan inte blir för hård eftersom han missgynnas av att tävla med brodd fram. Slipper han det tycker jag att han ska duga långt. Mycket avgörs i var han hamnar från start, sitter han får långt bak blir det svårt, slinker han igenom från bakspåret så borde han kunna slåss om segern. Tidigare var han bäst i ledningen, men numera tycker jag att han är lika effektiv i ryggar. Vi kör med jänkarvagn och stängt huvudlag som vanligt.
Vad har Magnus Träff för mål för sitt första år som proffstränare?
- Att hitta en ny gård och bygga upp en verksamhet där hästar, personal och kunder trivs. Få harmoni och ett avstamp för kommande år.
Och fortsätta vinna mer än var fjärde lopp...?
- Ja, det kämpar vi för. I sig är väl inte segerprocenten viktig, men jag ser den som ett kvitto på att vi vet när vi har hästarna i ordning för att starta.

Robin Johansson, Kanal 75

 

 

Tisdag 12 februari 2019

Nurmos önskan efter Prix de France: "Jag hoppas att det blir Elitloppet"

 

Timo Nurmos duschar Björn Goop med champagne efter segern i Prix de France. Foto: Jll-letrot. Foto av Jean Luc LAMAÈRE ©JLL-LeTROT

Stockholm. Publicerad: 2019-02-11 12:26 Senast ändrad: 2019-02-11 12:40

Efter miljonsegern och champagnefirande i Prix de France avslöjar Timo Nurmos att Prix de Paris kan bli nästa uppgift för världsstjärnan.
Sedan hoppas han att ägarna tar beslutet om att starta i Elitloppet.
- Jag vill inte straffa hästen med att göra två jobb samtidigt. Det går inte att både vara avelshingst och tävla. Jag hoppas att vi i år kan sikta mot Elitloppet, säger Nurmos.


Readly Express hade stor uppvisning i söndagens Prix de France som han vann lekande lätt för Björn Goop. Den imponerande segern var värd drygt 1,6 miljoner kronor och segertiden skrevs till 1.10,3 över distansen 2100 meter på Vincennes-banan i Paris.
- Hästen var jättefin men det har jag också känt i jobben hela tiden efter Prix d’Amerique. Han vann med propparna kvar och Björn sa att det fanns en sekund sparat i mål. Det hade regnat hela dagen och banan var lite småtung. Dessutom blåste det storm i Paris, säger Timo Nurmos.
Efter att ha sprutat ner Björn Goop och ägaren Rolf Andersson med champagne från magnum-buteljen, tog Nurmos flyget hem till Stockholm senare på kvällen.

- Vi tog lite champagne och firade på stallcaféet efteråt. Det var mycket trevligt. Björn var helt blöt av champagne när han skulle köra nästa lopp och det var även ägaren på planet hem, ha, ha.
Var Readly Express ännu bättre nu än i Prix d’Amerique?

- Han var precis lika fin i Prix d’Amerique. Om man går i dödens i det loppet och torskar på målfoto måste man säga att han var jättefin. Om hästen hade fått samma lopp i Prix d’Amerique som i Prix de France hade han vunnit då också.

”Mer på bettet med nya huvudlaget”
Readly Express gick för första gången i karriären med ett annat huvudlag. En ansiktsmask med skygglappar på, så kallade blinkers. Det var något som han hade haft i träningen i de två sista jobben inför Prix de France.
- Jag fick en dag känslan att jag ville testa det. Att nu är det dags. Han har blivit sju år och gjort drygt 30 lopp och jag har sparat på det här. Jag har aldrig velat stressa honom som unghäst, trots att han har varit mycket trög i träningen och i loppen. Jag har velat spara sådana växlar till framtiden.
- Nu har han blivit färdig i kroppen och i travet och man kan ladda med honom. Han har tidigare visat att han kan öppna bra. Med skygglapparna nu blev effekten att han blev mer koncentrerad och mer på bettet. Han springer inte och sover eller myser längre. Tidigare har han sprungit lite med händerna i fickan, men nu tog han ut händerna ur fickan. Nu öppnade han 1.06 och en sådan häst som Bold Eagle som är speedigast i världen hade inte en chans, säger Nurmos och berättar vidare att det finns en annan tanke med det nya huvudlaget.
- Eftersom hästen aldrig har gått några 1600 meters lopp så tänkte jag även att vi ska prova nu inför i år då han ska börja starta över 1600 meter. Jag vill börja lära honom. Om vi först ska starta i Criterium de Vitesse så blir det i så fall det första sprinterloppet för honom.

Kan bli styrkeprovet Prix de Paris

Tränare Nurmos har tidigare sagt att det stora sprinterloppet i Nice i början av mars kan vara nästa uppgift för Readly Express. Men nu kan det även bli styrkeprovet Prix de Paris över 4000 meter om två veckor.
- Vi kollar lite hur det känns i veckan. Om hästen har återhämtat sig bra är det inte omöjligt att det blir Prix de Paris också. Det blev inget riktigt lopp i går och han hade så mycket krafter kvar så det kan bli Prix de Paris också, säger Timo.

”Det sliter på honom att vara i aveln”

Hur är tankarna och planerna om att starta i Elitloppet?
- Jag hoppas och tror att ägaren tar beslutet om att starta i Elitloppet. Det har tagit hårt på hästen varje år när han betäcker och det tar flera månader innan man kan träna och komma till formen. Det är en helt annan värld när hingstarna är i aveln. Om man betäcker några ston är en sak, men inte när man betäcker 80 till 100 ston. Det är ett heltidsjobb, menar Nurmos.
- Hästen är heller inte så stor och när han måste hoppa på bocken så sliter det på hans bakknän. Det är ett stressigt moment när man betäcker så många ston och hans blodvärden ändrar sig. Man måste vara noggrann så att man inte går över gränsen.
- I fjol kände jag att han började komma till formen först fem, sex månader efter betäckningarna. Då kunde man träna för fullt och det kunde man inte göra innan. Hästen har visat att han är bäst i världen och jag som tränar vill inte straffa honom genom att göra båda jobben samtidigt. Han har gjort allt rätt och kämpar som fan och jag har gjort allt rätt som tränare bakom. Då vill jag inte straffa hästen, säger Nurmos.

”Nu är hans bästa liv i karriären – nu är han färdig”
Solvalla-tränaren fortsätter att utveckla resonemanget.
- I aveln kan han vara i många år till efter tävlingskarriären. Men nu är han sju år och det här året och nästa år är hans bästa liv i karriären. Jag tycker därför det är lite synd att betäcka nu när han är färdig.
- Vi startade några lopp förra sommaren och på hösten men man kunde inte träna honom riktigt fullt ut. Det var först senare som han kom till formen och kroppen och blodvärderna blev bra. Halva säsongen blev spolierad, kan man säga. Det var först inför SM som jag kände att han blev smidig och fin i kroppen igen.
- Jag vill inte göra samma i år igen. Att han först ska vara i aveln och betäcka många ston och sedan inte kunna tränas fullt ut. Då kommer han att vara i halvform när han ska starta på sommaren och hösten och kanske bara komma upp i 70 till 80 procent. Så jag hoppas att vi i år kan träna för fullt och sikta mot Elitloppet, säger Timo Nurmos.
Readly Express har vunnit 24 lopp på 34 starter och sprungit in drygt 21 miljoner kronor. Fjolårets Prix d’Amerique-vinnare blev även framröstad till Årets Häst för andra året i rad.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Måndag 11 februari 2019

Årets häst bäst i Prix de France

 

Readly Express tog en överlägsen seger från ledningen i Prix de France. Foto av Jean-Philippe Martini/Scoopdyga

Stockholm. Publicerad: 2019-02-10 17:37 Senast ändrad: 2019-02-10 17:52

Svenske topptravaren Readly Express tog gruvlig revansch för den knappa förlusten i Prix d’Amerique när han på söndagen vann Prix de France i Paris.

- Han vann verkligen enkelt och jag behövde inte be honom om någonting till slut, sa segerkusken Björn Goop.

Timo Nurmos-tränade Readly Express föll för två veckor sedan med flaggan i topp som trea bakom Belina Josselyn och Looking Superb i vinterns huvudnummer Prix d’Amerique. När den sjuårige hingsten på nytt äntrade den franska nationalarenan Vincennes var konkurrenterna chanslösa. För första gången utrustad med så kallade blinkers, ett helstängt huvudlag, öppnade Readly Express snabbt från spår fem bakom bilen och efter 500 meter satt han i ledningen. Där fick Björn Goop sedan dämpa tempot en bit innan han lät hästen gå undan till överlägsen seger på 1.10,3 över 2 100 meter.
- Efter Prix d’Amerique var jag lite besviken. Inte för att vi blev besegrade utan för att han gjorde en superprestation och inte fick vinna. Men man måste vända blad och i dag är det ett nytt blad i tidningen. Readly Express gör mig aldrig besviken. Han var precis lika bra i dag som i Prix d’Amerique, sa Björn Goop i segerintervjun i franska travkanal Equidia.
Readly Express, som vann Prix d’Amerique förra vintern och tack vare det utsågs till Årets häst på fredagens Hästgala i Stockholm, fick 1,6 miljoner kronor för segern. Totalt ståtar han med 21 miljoner kronor på vinstkontot.

Från succé till fiasko
Uza Josselyn blev tvåa från rygg på Readly Express och trea blev franske nationalidolen Bold Eagle. För Jean-Michel Bazire blev Prix de France ett lika stort fiasko som Prix d’Amerique blev en succé. Han körde själv galopp med Belina Josselyn kort efter start och även hennes stallkamrater Looking Superb och Davidson du Pont straffade ut sig med fel gångart.

Ola Johansson, Kanal 75

Allsvenska kuskligan: Regerande champion i topp

 

Foto av Lennart Kihlman

Stockholm. Publicerad: 2019-02-11 12:13 Senast ändrad: 2019-02-11 12:59

Ulf Ohlsson och Carl Johan Jepson var båda nominerade till Årets Kusk i fjol.
De två har också öppnat det nya året bäst och är i täten av den allsvenska kuskligan.
Regerande champion Ulf Ohlsson är redan i ledningen med 31 segrar.

 Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 31-34-24
2. Carl Johan Jepson, Färjestad, 27-21-14
3. Jorma Kontio, Solvalla, 24-16-9
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 17-14-8
5. Torbjörn Jansson, Solvalla, 14-8-12
6. Ulf Eriksson, Bollnäs, 14-7-5
7. Mikael J Andersson, Färjestad, 12-8-11
8. Conrad Lugauer, Jägersro, 12-3-0
9. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 11-14-15
10. Johan Untersteiner, Halmstad, 11-8-2
11. Sandra Eriksson, Boden, 11-4-4
12. Kaj Widell, Solvalla, 10-9-8
13. Per Lennartsson, Eskilstuna, 10-7-5
14. Oskar J Andersson, Romme, 8-16-8
15. Björn Goop, Färjestad, 8-2-7 
Siffror till och med 10 februari

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Söndag 10 februari 2019
 

V75: Jepson tog hem jämn prestigematch

 

Carl Johan Jepson vann årets upplaga av V75 Champions. Foto av Lars Jakobsson/TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-09 19:54 Senast ändrad: 2019-02-09 20:21

V75 Champions blev en jämn kamp.
Efter olika vinnare i varje avdelning var kuskmatchen fortfarande en öppen historia inför avslutningen – där Carl Johan Jepson bärgade slutsegern genom en femteplats.
- Det är mycket prestige och jättekul att vinna, sa Färjestadkusken.

Solvalla stod värd för lördagens tävlingar och i sex av loppen gjorde fjolårets mest framgångsrika V75-kuskar upp i prestigematchen V75 Champions. Det var stor spridning på vinnarna och ingen kusk vann mer än ett lopp. Carl Johan Jepson lade grunden för slutsegern när han vann loppet över tre varv med Magnus Dahlén-tränade Vincent As. Något som förvånade många eftersom ekipaget inte såg segerfarligt ut någon gång, före upploppet.

- Jag trodde att det var något fel på hästen så trög som han var. Han orkade inte hänge med framförvarande och jag tänkte ”vad är det här”. Men det kanske var så att han inte gillade när det stänkte på honom, för när han inte längre hade någon framför sig tog han i och han gick ju dubbelt så fort som de andra till slut, sa Jepson efter att Vincent As vrålspurtat till seger.
Inför den sista avdelningen i V75 Champions var Carl Johan Jepson i ledning och trots att han fick nöja sig med femteplatsen tillsammans med Conrads Wilhelm räckte det för att hålla undan.
- Det var en rolig kuskmatch i och med att den var så jämn. Och det var otroligt kul att jag lyckades vinna.

Ensam om att klara innerspåret

Mildväder och regn hade gjord banan krävande och i lopp efter lopp tröttnade täthästarna långt före mållinjen. Det gjorde Perfect Dynamits prestation i Solvalla Hästägarförenings Vårvintervadringspris än mer imponerande. Trots att Peter Ingves var tvungen att köra en bit från start för att nå ledningen tågade den Tina Lisell-tränade sexåringen ifrån konkurrenterna och tog en förkrossande överlägsen seger.
- Vi har sett att det är tungt att springa på innerspår i dag men den här herren klarade det. Han var jäkligt bra! berömde Peter Ingves som efter en tids segertorka fick in sin första fullträff för året.

Arragon visade upp sig för morfar


Pensionerade kallblodsikonen Järvsöfaks hedersgästade Solvalla och sedan han umgåtts med publiken fick han se flera av sina söner äntra banan i Centaurs lopp. Men då favoritspelade Bellfaks galopperade i ledningen varvet från mål och Jörvsöodin tröttnade fick Järvsöfaks nöja sig med att vinna som morfar.

Det såg Hans Petterssons-tränade överraskningen Arragon och Kaj Widell till. Solvallakusken visade prov på fina körhänder när han lirkade fram hästen från en position på innerspår långt nere i kön innan Arragon enkelt avgjorde via tredjespår genom slutsvängen.
- Det såg helt iskallt ut från början men sedan löste det sig på baksidan. Han har gått bra varje gång som jag har kört honom och det handlar om en fin häst, sa Kaj Widell.

Omgångens största favorit, finske gästen Wind Of Victory, gjorde en slät figur i ledningen och hade inget att sätta emot när Adrian Kolgjini-tränade skrällen Up North utmanade genom slutkurvan och därefter seglade undan till överlägsen triumf.
- Det löste sig vettigt och hästen var väldigt bra. De flesta blir trötta i dag men det gällde inte den här, sa kusken Kim Eriksson.

Eriksson höll huvudet kallt

I V75 Lärlingschampion bidade Anders Eriksson sin tid i kön och sedan han snyggt lotsat fram Ritchie Ås i ryggar spurtade hästen ifrån motståndet över upploppet. Toppkusken Erik Adielsson köpte nyligen hästen och tränar den tillsammans med sin far, pensionerade trav- och galopptränaren Hans Adielsson.

- Det här är jättestort för mig. Jag är oerhört glad. Kanske inte mest för min egen skull utan för Erik och för Hans som gjort en liten comeback här nu och satt den här hästen i ordning. Jag och Erik har känt varandra länge och Hans har alltid varit en förbild för mig, sa Anders Eriksson.

Fina pengar för sju rätt

Timo Nurmos El Fitzgerald imponerade i Björn Goops händer när hon vann stoloppet och ...


Johan Untersteiner bokförde sig för en seger tillsammans med Lightningsky.
- Johan körde ett perfekt lopp och det var kul för jag fick hästen från Johan och nu fick han återstifta bekantskapen med honom, sa Lightningsky nuvarande tränare Reijo Liljendahl.
På V75 delade sju rätt ut 438 677 kronor. För sex rätt fick man 2 946 kronor och för fem rätt 206 kronor.

Ola Johansson, Kanal 75

 

 

Lördag 9 februari 2019


Kihlmans V75-Tips -Solvalla

Björn Goop kör dagens V75-Spikar = Wind Of Victory & Je T'Amie Explosiv

V75-1...1-2-7-10-11-15
V75-2...1-3-8-10
V75-3...1-3-4-7-9-10-11-12-14-15
V75-4...9-10
V75-5...5 Wind Of Victory
V75-6...5 Je T'Amie Explosiv
V75-7...1-2-6
1440 rader = 720 kr

Fredag 8 februari 2019

Inför V75: Kusken Adielsson nu V75-tränare

 

Erik Adielsson har växlat ut tränarlicens som ett litet projekt vid sidan av. Foto:Lars Jakobsson, TR Bild Foto av Lars Jakobsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-05 14:35 Senast ändrad: 2019-02-05 14:37

Erik Adielsson ger sig på lördag in i V75-leken som professionell tränare.
Toppkusken som närmar sig 5000 segrar i karriären har kvitterat ut licensen för att träna häst som ett kul projekt tillsammans med sina föräldrar.
- Jag är ju catchdriver i första hand men just nu känns det kul att ha ett par hästar tillsammans med mamma och pappa, säger Adielsson.


44-årige Erik Adielsson hade tränarlicens i början av 2000-talet och hans senaste start med egen häst ligger så långt tillbaka i tiden som december 2000.
På lördag är det dags igen, efter 18 år. Adielsson köpte nyligen fyraårige valacken Ritchie Ås från hästägare hos Johan Untersteiner och på lördag gör hästen regidebut i V75-3 på Solvalla.
Anders Eriksson, lärling hos Svante Båth, kör hästen i loppet ”V75 Lärlingschampion”.
- Jag tycker att Ritchie Ås är given på kupongen i alla fall. Hästen är nog så pass bra att han ska ha en rimlig chans att vara med högst upp även om han så klart är väldigt svårbedömd för mig, säger Erik Adielsson.
Föräldrarna Hans och Mai Adielsson var under många år landets främsta inom galoppen. I slutet av 1980-talet bytte Hans inriktning och satsade på travet innan det blev träning av galopphästar igen för några år sedan.
Sedan årsskiftet är Hans Adielsson pensionär och föräldrarna har flyttat från Malmö till Stockholm för att komma nära Erik och hans familj.
- Mamma och pappa flyttade upp för en och en halv månad sedan var det väl och bor nu på Stora Alby. Ritchie Ås var till salu och mamma och pappa ville ha lite mer att göra. Så man kan säga att det är ett gemensamt projekt. Jag tränar två hästar nu men det är inte så att vi planerar att vi bygga upp en träningsverksamhet på något sätt utan det räcker nog så här, säger Erik Adielsson.

”Hästen verkar bra”
4945 segrar har Adielsson jr bokfört sig för (per 190204)och på lördag fortsätter han att jaga nya segrar. Han kör åtta hästar under dagen men är alltså extra engagerad i en nionde.
Ritchie Ås i V75-3 står med sina 258 000 kronor intjänade med ett fjortondespår bakom bilen i loppet som är utskrivet som en spårtrappa.
Hästen fullföljde bra som fyra i ett lopp på Solvalla för tre veckor sedan efter ett lopp utvändigt ledaren för Erik. 
- Ritchie Ås kom till oss på kvällen efter den starten där jag tycker att han gjorde det jättebra. Jag har kört honom på rakbanan och sedan har han gått ett jobb inne på Solvalla också. Han verkar bra den här hästen, säger tränaren.
Läget, det näst sämsta, är han mindre nöjd med.
- Samtidigt är det spårtrappa och det är ju också så rättvist det kan bli. Men det är klart att ”14 är 14”. Men jag är väldigt nöjd med honom. Hur han kommer att tävla den här gången är så klart svårbedömt men allting pekar på att han ska göra ett bra lopp.

Dubbelmiljonären vilar
Färske tränaren på Solvalla har två hästar på listan. Delägde åttaåringen Scellino Luis är den andre. Den dubble miljonären har tävlat framgångsrikt i V75 för Stig H Johansson men har nu inte startat sedan i juli förra året.
- Vi har tagit det lite lugnt över vintern nu med honom. Han var lite sliten i somras och nu har han fått ”chilla” lite.  Han inväntar våren.

Mikael Wikner, Kanal 75

Torsdag 7 februari 2019

V86: Ferrarin rivig värre på smutsen

 

Ferrari River vann direkt efter ett tävlingsuppehåll för Conrad Lugauer. Foto: Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-06 22:30 Senast ändrad: 2019-02-06 22:53

Kvällens största favorit på V86-spelet galopperade i starten.
Conrad Lugauer körde sedan offensivt i sprinterloppet och satt i ledningen 900 meter från mål i en snabb forcering med kapable Ferrari River.
Åbys geggiga bana bemästrade sexåringen bra.
- Han vill göra det lite onödigt spännande ibland bara.


Solvalla och Åby körde V86 tillsammans på onsdagen.
Västkusten bjöd på rena skräpvädret med mildväder och regn och förhållandena var ganska tuffa. Kuskarna menade att underlaget var hyfsat efter omständigheterna även om man ogärna körde sina hästar på de två extra innerspåren på Åby som var rejält vattensjuka.
Conrad Lugauer från Jägersro mer eller mindre lovade seger på förhand med sexårige Ferrari River. Hästen hade inte startat sedan i oktober men förberetts väl och såg så där härligt kattsmidig ut när han sprintade undan till överlägsen seger efter att ha övertagit ledningen 900 meter från mål i sprinterloppet.
I starten höll det dock på att gå helt galet. Ferrari River galopperade men ställde sig och rann upp i andraparet utvändigt. Conrad Lugauer visste vad han hade i tömmarna och tryckte till direkt i spåren. Ledande Global Takeover med Adrian Kolgjini i sulkyn hade inget att sätta emot.

- I dag är det så dålig sikt så jag tror inte att Adrian hade koll på att vi hade tappat från start. Sedan kom vi så fort också, så det var lika bra att släppa, sa Conrad Lugauer.
Sista 1000 klockades till 1.12,5 på den inte alltför perfekta banan.
- Han ville helt enkelt för mycket i starten och slog ihop. Det är lite hans attityd det där, ibland vill han lite för mycket, sade en nöjd tränare.
Adamas HB, Helsingborg äger guldklimpen Ferrari River som kan bli en bra häst just för gulddivisionen.

Adrian nära V86-dubbel
2640 meter med bilstart var förutsättningarna i V86-3 på Åby. Adrian Kolgjini gav sig av från andraparet utvändigt 600 kvar med pappa Lutfis Victory Lee som stred till knapp seger, före hela tiden ledande Ecu de Mieloui och Whipped Eggs som kom tillbaka på open stretch efter att ha tappat lite i temposkärpningen i den sista kurvan.
Adrian Kolgjini var på väg mot ännu en seger på V86 i den femte avdelningen. I spets gående Dontbreakthebank Ås var tapper men blev upphunnen i de sista stegen av Thriller N.P. som fick upp farten rejält över upploppet för Carl Johan Jepson.
39-årige lärlingen Bernardo Grasso knep två segrar på V86 på Åby för ett par veckor sedan. Dubbelseger blev det nu också med stallets hästar där en av triumferna kom utanför det stora spelet. På V86 segrade Marjons Ivory igen. Det femåriga stoet gick en ordentlig repa från kön och betvingade storfavoriten Randemar R.D. över upploppet. Starkt av hästen som tränas av Joakim Lövgren.

108-oddsare på Solvalla

Solvalla bjöd på en riktig överraskning på V86. En häst spelad på bara en procent var hur konstigt det än kan låta faktiskt överlägsen i ett lopp över 2640 meter med 14 hästar bakom bilen i en så kallad spårtrappa.
Wind Knight skrällde tillsammans med sin ägare Mats Gunnarsson till 108 gånger pengarna på vinnarspelet via en svepning från tredjeparet utvändigt sista 600 meterna.
- 108 gånger pengarna? Jag kollade inte på oddsindikatorn alls. Jag sa till brorsan innan att spela plats, så det var ju lite skillnad, sa den 42-årige amatören från Solvalla som fött upp hästen och lämnade över den till Jörgen Westholm i somras för träning.
- Han kändes otroligt fin hela vägen. I sista kurvan tänkte jag att jag drar tussarna så att han inte stannar till. Men när jag lyfte ut honom...han bara la ner sig! sa en glad segerkusk.

I ett lopp för fyraåriga ston spelades finskan Viking Grace till stor favorit och vann också efter behag. En 58-procentare på V86.
Örjan Kihlström körde till ledningen i den första kurvan där finskan direkt började bestämma över sin kusk och drog undan med tre-fyra längder.
Kihlström lät favoriten hållas och Viking Grace slog aldrig av på farten så det störde.
Andra raka segern på Solvalla för stoet som tränas av Riina Rekilä.
- Hon är inte lätt att köra. Antingen är det skritt eller full fart, summerade Riina Rekilä.
Torbjörn Jansson hittade till ledningen med Freddie Silvåkra (23 procent) och lät hästen sköta sig själv och ryckte den sista biten. Björn Goop tränar.

Real Masterpiece med Oskar J Andersson vid tömmarna spurtade till seger i den sista avdelningen. En häst tränad av amatören Joakim Reiser från Bollnäs. Knappt slagen Wrongdoer, en annan häst från Bollnäs,
Åtta rätt på V86 delade ut  164 654 kronor. Sju rätt gav 492 kronor och sex rätt 42 kronor.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

 

Onsdag 6 februari 2019


Kihlmans V86-Tips

En bra V86-Spik = Ferrari River

V86-1...5 Ferrari River
V86-2...5 Viking Grace
V86-3...3-4-6
V86-4...2-6-12
V86-5...2-5-9
V86-6...4-6-7-11
V86-7...2-7-9-11
V86-8...1-4-6-7-9
2160 rader = 540 krNy seger för Viking Grace ???


 

 

Tisdag 5 februari 2019

Inför V86/superjackpot: Fem raka - men duger hästen på Åby?

 

Ecu de Mieloui sträcker ut för Eirik Höitomt. På onsdag får Carl Johan Jepson prova fransmannen för första gången. Foto: hesteguiden.com Foto av hesteguiden.com

Stockholm. Publicerad: 2019-02-04 17:34 Senast ändrad: 2019-02-04 17:36

Stor, snygg och med ett vägvinnande steg.
Ecu de Mieloui kom igång sent och var en relativt billig häst när han köptes ostartad från Frankrike och har nu tagit fem raka segrar på lika många starter i nya hemlandet Norge.
- Nu får vi se om han duger î tuffare gäng. Han har mött väldigt enkla sällskap, men har å andra sidan vunnit väldigt lätt varje gång, säger amatören Bengt Solberg.


En häst med bara ettor i raden drar blickarna till sig onsdagens startlistor.
Ingen spelare lyckades få åtta rätt på V86 förra onsdagen och nu kan en ensam vinnare enligt prognoserna kamma hem 23 miljoner kronor med den superjackpot som bjuds.
Ecu de Mieloui, en femårig franskfödd häst som är ägd och tränad i Norge, är obesegrad efter fem starter och körs av svenske toppkusken Carl Johan Jepson i V86-3.Hur ska den bedömas?
Bengt Solberg har varit hästtransportör i många år i Norge men har lagt av med den sysslan och livnär sig numera på att producera och handla med hö.
Solberg har fem hästar i stallet i Holmestrand i Drammen några mil söder om Oslo. Efter ett långt travliv kan han ha kommit över topphästen han gått och väntat på.
- Han är stor och stark och faktiskt väldigt bra. Men det trodde jag inte då jag köpte honom från Frankrike. I början kunde han inte springa kilometern på två minuter ens en gång, säger Bengt Solberg.
Ecu de Mieloui har vunnit från de flesta positioner och varit överlägsen konkurrensen i fem starter sedan i november i fjol. Senast klev hingsten undan från dödspositionen  för segerrike kusken Eirik Höitomt som menar att hästen är kapabel.

”Inte behövt ta ut sig”
Fransmannen har dock inte behövt visa så mycket vid segrarna.
På onsdag debuterar hästen över 2640 meter men ork finns som sagt och blir över.
- Han klarar 3000 meter också. Det som gör mig lite osäker inför den här starten är ju att han inte behövt ta ut sig det minsta för att vinna de här starterna och nu måste han kanske göra det för första gången, funderar tränaren.
Ecu de Mieloui kan helt enkelt bli fundersam om tempot är för högt och konkurrenterna tuffa, menar Solberg, och utvecklar:
- Han har aldrig behövt bli trött på en travbana. Men om han får gå hårt nu, kanske hela vägen över 2640 meter, så kanske han blir lite överraskad. Situationen är i så fall helt ny för honom. Han kanske inte tar ut sig så här första gången, men det vet man aldrig - det kan fungera bra också.

Hoppas på körning
Solberg är imponerad av Whipped Eggs som tränas och körs av Robert Bergh.
- Den är bra men det finns åtminstone ett par-tre fina hästar i loppet. Så det blir väldigt spännande. Vi vet inte hur bra hästen är egentligen. Hoppas bara att det blir ett ”riktigt lopp” och körning, så att vi får svar på hur han står sig i en sådan här konkurrens. Hästen är jättestor, men det tänker du inte på när du sitter bakom. Du kan köra på fruset underlag och det bara susar. Han är lite som en katt, berömmer ägaren.
Om det går bra på Åby provas  Ecu de Mieloui troligtvis i rikstoton i Jarlsberg nästa lördag i ett lopp över 3000 meter.
Funkar hästen bra även då planerar Bengt Solberg att ta ner sin häst till Frankrike och tävla med honom där.
- Det är för tidigt att säga hur det ska bli. Men som hästen uppför sig nu är jag helt säker på att han kan ta en del segrar provinsbanorna där nere och jag håller det inte för otroligt att han klarar av att springa in en miljon innan året är slut.

Mikael Wikner, Kanal 75

 

Måndag 4 februari 2019

Nurmos om framtiden för Readly Express

Foto av Thomas Blomqvist, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-03 16:54 Senast ändrad: 2019-02-03 18:24

Timo Nurmos reser till Frankrike igen.
Under måndagen kör han jobb med Readly Express och därefter kommer beslut om nästa start.
- Jag vill känna hur hästen har återhämtat sig efter Prix d’Amerique, säger Nurmos som på söndagen blev fast på Arlanda då alla flyg blev inställda.


Solvalla-tränaren sitter på Arlanda när vi når honom söndag eftermiddag. Det är kaos på flygplatsen efter det senaste dygnets intensiva snöande och många flyg är inställda eller kraftigt försenade. Nurmos flyg till Paris är redan sex timmar försenat i dagsläget.
- Vi skulle flyga klockan elva i förmiddags men det är nu framflyttat till klockan 17. Hoppas att vi kommer iväg då, säger Nurmos som reser tillsammans med sin veterinär Nicholas Dimitri.
Några timmar senare ringer han tillbaka.

- Vi har precis fått besked att alla flyg är inställda nu hela dagen. Det är några som har landat men inga plan har lyft härifrån i dag. Vi får övernatta på hotell på Arlanda och flyger i morgon bitti klockan sju istället. Vi har suttit och väntat i nio timmar men det är inget att göra åt och det finns värre saker, säger Timo.

Kan bli start i Prix de France på söndag
Den senaste tiden har varit hektisk för finländaren. För en vecka sedan gjorde Readly Express en heroisk insats som trea i Prix d’Amerique. Under lördagen blev det en dubbelseger i V75-finalerna genom Victory Topline och Erik Sting. Nu är han alltså på väg till Frankrike och efter framkomsten till flygplatsen måndag förmiddag väntar tre timmars bilresa till Björn Goops filial i Mortree i Normandie, där Readly Express är under sin Frankrike-vistelse. Efter snabbjobbet på måndag eftermiddag kommer Nurmos att lämna besked när nästa start blir för superstjärnan.

- Jag vill känna på hur hästen har återhämtat sig efter Prix d’Amerique. Han var helt otroligt bra där och ännu bättre än förra året när han vann. Jag är stolt över hästen och alla runt omkring som jobbar med honom, säger Timo Nurmos.
- Om han är bra i jobbet nu så startar vi i Prix de France nästa söndag. Annars kan det bli sprinterloppet i Nice i mars, Criterium de Vitesse. Det är heller inte omöjligt att det blir båda loppen. Vi får se, men däremot blir det ingen start i Prix de Paris över 4000 meter, säger Nurmos och lämnar dörren varken öppen eller stängd till en start i Elitloppet.
- Jag kan inte säga någonting om det redan nu. Det hänger mycket på om han ska vara i aveln som i fjol. I så fall blir det omöjligt att vara med i Elitloppet.

Michael Carlsson, Kanal 75

Allsvenska kuskligan: Sandra och Emilia sticker upp

 

Emilia Leo (vänster) och Sandra Eriksson har rivstartat 2019 med nio respektive åtta segrar. (Bilden är ett montage) Foto av Kanal 75

Stockholm. Publicerad: 2019-02-04 11:57 Senast ändrad: 2019-02-04 12:10

Det hör inte till vanligheterna att kvinnliga kuskar slår sig in i toppen av den nationella kuskligan.
Så här i början av året passar körskickliga Emilia Leo och Sandra Eriksson på att sticka upp bland männen med nio respektive åtta förstaplatser.


Allsvenska kuskligan:
1. Ulf Ohlsson, Solvalla, 26-28-21
2. Carl Johan Jepson, Färjestad, 22-17-11 
3. Jorma Kontio, Solvalla, 21-13-4 
4. Örjan Kihlström, Solvalla, 15-11-6 
5. Torbjörn Jansson, Solvalla, 11-8-12
6. Mikael J Andersson, Färjestad, 11-8-11 
7. Per Lennartsson, Eskilstuna, 10-7-5
8. Conrad Lugauer, Jägersro, 10-3-0
9. Rikard N Skoglund, Bergsåker, 9-14-15
10. Kaj Widell, Solvalla, 9-7-5
11. Ulf Eriksson, Bollnäs, 9-7-4
12. Emilia Leo, Gävle, 9-2-3
13. Sandra Eriksson, Boden, 8-3-3
14. Oskar J Andersson, Romme, 7-12-4
15. Johan Untersteiner, Halmstad, 7-6-1
Siffror till och med 3 februari

Kanal 75

 

Söndag 3 februari 2019

V75: Tonys galna segerfirande - "Det är ett monster och vi är i himlen"

Tony Löfqvist bjöd på vild segerglädje efter att Vikings Preacher vunnit V75 på hemmabanan Åby. Foto: Malin Albinsson. Foto av Malin Albinsson, TR Bild

Stockholm. Publicerad: 2019-02-02 17:58 Senast ändrad: 2019-02-02 20:01

Det blev vild glädje och stor show när hemmahästen Vikings Preacher dundrade runt fältet och vann för Erik Adielsson.
Vid sidan av banan stod amatörtränaren och ägaren Tony Löfqvist och jobbade in sin häst så att det hördes över hela Åbytravet.

- Det är ett monster och vi är i himlen, vrålade han.


Den frispråkige och känslosamme amatörtränaren har blivit en följetång i tv när hans framgångsrike Vikings Preacher har tävlat i V75. Nu blev det en riktig knockout-seger när Vikings Preacher forcerades fram utvändigt om ledande Sebastian Journey varvet kvar. Han slog enkelt klorna i ledaren som var slagen tidigt och fick därmed revansch från senaste starten när de möttes och då Sebastian Journey speedade ner Vikings Preacher. Det här var Vikings Preachers andra V75-seger inom loppet av några månader och förstapriset var 250 000 kronor.
- Var är du Nurmos, ropade Tony Löfqvist efter målgången, vars känslor svallade över.
- Det här är ett monster och vi är i himlen.

- Erik sa innan loppet att du får ta med hjälmen för han skulle till flyget så du får ta segerdefileringen själv, sa han. Så jag fick springa tillbaka och hämta hjälmen.
- Jag frågade även Erik efter värmningen när han var så nöjd att kör du honom i Jubileumspokalen. Ja tack, svarade han då.

”Jätteroligt att få vara en del av den här sagan”
Erik Adielsson var extra glad efter segern innan han hastade iväg till tåget, och inte flyget, på vägen hem.
- Det är jätteroligt för mig att få vara en del av den här sagan. Jag körde en hel del för Tony för många år sedan och har kört både mor och mormor till den hästen och vunnit lopp med mamman till den andra hästen som han hade med. Det var jätteroligt för Tony att han fick vinna på hemmaplan. Det är Tony som ska äras här, jag ska inte stjäla någon spotlights, sa Erik Adielsson.

Scenförändring i loppet när Victory Topline vann

Favoriten Victory Topline tog enkelt ledningen i V75-2 och fick sedan bestämma i mycket måttligt tempo. Johan Untersteiner kastade loss från kön med Pastor Power och kom med bra fart och överrumplade Victory Topline varvet kvar och övertog ledningen. Jorma Kontio lyfte ut favoriten i andraspår och sedan gick det undan värre. Pastor Power såg svårslagen ut in på upploppet men Victory Topline gav inte upp. Han kämpade strålande och kort före mål plockade han ner Pastor Power i en snabb avslutning. En stark insats av hästen som tränas av Timo Nurmos och som nu tog sin sjunde seger i nionde starten.
- Han har varit jättebra i de senaste starterna, haft lite otur och dåliga spår men hästen gör det bra hela tiden. Starten var bra och han tog ledningen men han kunde inte växla tempo så snabbt och svara när Johan kom efter ett varv. Men hästen var jättebra och kom på upploppet och 150 kvar kände jag mig säker på att vinna, sa Jorma Kontio.

Skön seger för Stefan Persson

Det blev favoritseger även i V75-3 genom Wingait C.H., som tränas och körs av Stefan Persson. Efter en perfekt resa i rygg på ledaren fick han chansen via open stretch och speedade till seger kort före mål. Tvåa blev en mycket tapper Hawk Cliff som hängde i tredjespår först och sedan utvändigt om ledaren hela vägen och var mycket stor i nederlaget. Stefan Persson har för övrigt tränat både pappan Bring Me Back och mamman Wingait Inga till Wingait C.H.
- Det var jäkligt kul och jag tänkte innan spårlottningen kom att tänk om han nu kunde få ett framspår när han är så bra i ordning. Jag kände att jag hade krafter kvar i hästen men han har en tendens att tappa aktionen till slut. Han är inte så kortspeedig och helst ska han dra upp spurten femhundra till sexhundra kvar. Jag försökte att inte förivra mig och inte överforcera honom, sa Stefan Persson.

Hemmahäst tog emot storfavoriten
Det blev hemmaseger i V75-inledningen genom Okaloosa Bell, uppfödd, ägd och tränad av amatören Lars Järpedal och körd av Ulf Ohlsson. Hon tog enkelt ledningen från innerspåret och gav sedan inte storfavoriten Southwind Feji en chans. Den sistnämnde kom fram utvändigt om ledaren varvet kvar men hade inte sin bästa dag och var slagen redan i slutkurvan. Okaloosa Bell stegade undan till en lätt seger. Förstapriset var 250 000 kronor.

- Det här är helt klart det största jag har varit med om, förutom mina barns födelse. Men det är nästan lika stort. Det var en härlig känsla och hästen är under utveckling, sa Lars Järpedal.
Segerkusken Ulf Ohlsson fyllde i:
- Jag tyckte runt sexhundra kvar att Southwind Feji såg lite sliten ut och jag hade kräm kvar i min häst. Då steg förhoppningarna. Jag valde att sticka där i slutkurvan eftersom jag visste att de skulle komma bakifrån. Hon var stark och rejäl, sa Ulf Ohlsson.

Falsig skrällde

Det blev skräll i den fjärde avdelningen när Bo Falsig ordnade en populär hemmaseger genom sin egentränade Crossfire Simoni. Efter en vilsam resa i ett galoppfyllt lopp slog hon av en tapper Rushmore Face den sista biten. Då hade det varit hårt tempo i täten där Peder Mykla kördes resolut till ledningen efter femhundra meter och varvade på 1.13,5.
- De körde friskt där framme och han har toppform och är stark. Men det kändes inte som vinst förrän vi var förbi 100 kvar, sa Bo Falsig.

Andra raka för Sorbet i guld

Sorbet tog sin andra raka seger i Gulddivisionen när han nu tog hem finalen för Örjan Kihlström. Tränaren Daniel Redén har satt sin stjärna i ett ypperligt skick och efter en resolut styrning körde Örjan Kihlström till ledningen 1400 meter kvar. Detta efter att Nimbus C.D. dundrat till ledningen först men som sedan släppte till Dante Boko som i sin tur överlät ledningen till Sorbet. När det var dryga varvet kvar lämnade Björn Goop andra par utvändigt med favoriten Zenit Brick och landade utvändigt om Sorbet. Det blev en ordentlig temposkärpning på slutrundan men Zenit Brick var tidigt slagen. Sorbet stegade ifrån och höll säkert undan före en mycket vasst spurtande Nimbus C.D. som flög fram till andraplatsen.
- Sorbet var jättefint i ordning och gick ett jättebra lopp i dag igen, sa Örjan Kihlström.

Äntligen Erik Sting

V75 avslutades med att Erik Sting äntligen fick vinna efter hur många tappra insatser som helst utan att få sätta pricken över i:et. Men det såg länge mörkt ut när han hamnade sist i sjätte par utvändigt från spår åtta bakom bilen. Detta samtidigt som tempot var lågt i täten med ledande Disco Volante. Den sistnämnde kastade dock in handduken helt in på upploppet och stannade helt. Erik Sting följde med i angrepp ute i spåren genom slutkurvan och genom en ruggigt starkt spurt längst ut i banan sprintade han före precis före mållinjen.
- Han hade verkligen samlat ihop till en seger. Det var starkt gjort att kunna vinna, vi satt ju sist hela vägen, sa Örjan Kihlström om hästen som tränas av Timo Nurmos som därmed tog en dubbelseger på V75 som tränare.
Sju rätt på V75 gav 401 125 kronor.

Michael Carlsson, Kanal 75

 

 

Lördag 2 februari 2019


Kihlmans V75-Tips - Åby

Jorma Kontio kör en V75-Spik = Sebastian Jouney

V75-1...1-7-11-12
V75-2...2-6-8-11
V75-3...1-2-3-4-9
V75-4...3-4-8-11-15
V75-5...1 Sebastian Journey
V75-6...3-4-9-10
V75-7...3 Disco Volante
1600 rader = 800 krEn bra V75-Spik = Disco Volante

Fredag 1 februari 2019

Inför V75: Okörd senast och perfekt utgångsläge

 

Reverend Wind har vunnit fyra av fem lopp efter sitt långa uppehåll. På lördag går han ut i V75 på Åby. Foto av Mira Lindgren/ALN

Stockholm. Publicerad: 2019-01-29 15:26 Senast ändrad: 2019-01-29 15:30

Tre segrar på lika många starter sedan årsskiftet.
Diederik Meilink har vind i seglen och på lördag kan framgångarna fortsätta i V75.
- Reverend Wine var obrukad i mål senast och känns lika fin som tidigare i träningen, säger Solvallatränaren om sin segerstaplare.

För några år sedan tvingades Diederik Meilink lägga tränarrörelsen på is på grund av diskbråck i nacken. Vägen tillbaka har varit lång men nu är han på banan igen med ett riktigt framtidsstall. Av träningslistans 22 hästar är 16 stycken tre år eller yngre.  

- Jag började bygga upp stallet igen för två år sedan med fyra hästar och nu är vi här. Det här året ska bli intressant, säger Diederik Meilink, som efter tre starter är obesegrad som tränare under 2019.

Vunnit fyra av fem lopp
Förra året blev det endast fyra segrar till stallet. Vilket i och för sig inte är så bara när det endast går unghästar och konvalescenter i hagarna. Under en period på nästan fem månader gjorde inte Diederik Meilinks hästar ett enda tävlingsframträdande.
- Wave Lenght opererades och det gjorde även Twombly, som har börjat starta nu och vunnit två gånger. Reverend Wine var sliten efter några lopp så honom fick vi ställa av helt. Sedan hade vi bara unghästar på listan och då är det svårt att starta.
Men sedan hästarna i startbar ålder började tävla igen i november har de imponerat. Sex av elva lopp har de vunnit och Reverend Wine (V75-3) står för merparten av segrarna. Fyra fullträffar på fem försök är sexåringens facit efter uppehållet.
- När han blev sliten ville han inte äta som han skulle och man såg på honom att han var nere och inne i en dålig period. Då var vi kloka nog att ställa av honom helt och släppa honom på bete. Under två-tre månader rörde vi inte hästen. Men han är lättränad och kom igång ganska kvickt när vi började träna igen och jag tycker faktiskt att han är bättre nu än förra året.

Okörd i genrepet
Under mellandagarna vann Reverend Wine ett klass I-försök i STL (Svenska Travligan) i överlägsen stil och det kvalificerade honom till lördagens final i V75 på Åbytravet. Dit genrepade han senast i ett lunchlopp på Romme, där han såg slagen ut in på upploppet innan han kontrade till seger.
- Jag hade broddat för dåligt bak och han fick inte tag i banan riktigt. Från sidan trodde jag också att han var slagen på upploppet men när jag frågade Ohlsson (kusken) om det var hårt sa han att hästen var okörd i mål. Han sa att det var halt i slutkurvan men att han hela tiden visste att han skulle vinna loppet.
Eftersom Svenska Travligan och V75 den här veckan gästar Göteborg kommer knappast banunderlag och broddning vara något stort huvudbry för tränarna.
- Det skulle förvåna om man behöver brodd fram och sedan beror det på banan hur man ska sko bak. Men det är inget som oroar. Han går alltid med skor runt om så han är gynnad under den här perioden när alla måste ha skor. Övrig utrustning är som ett karbonpapper från när han senast vann i V75.

Utgångsläget ökar förhoppningarna
Precis som vid de två senaste segrarna är det Ulf Ohlsson som ska hålla i tömmarna bakom Reverend Wine och ekipaget lottades till spår två bakom startbilen.
- Jag körde två heat med honom i går här på milebanan och han var fin i bägge. Ingenting tyder på tappform utan han känns precis lika fin som vanligt.
Hur ser du på loppet?
- Att han lottades till ett väldigt bra spår ökar förstås förhoppningarna. Sedan är det ett lopp som bjuder bra motstånd och han kan både slå och ta stryk av de där hästarna. Det ser öppet ut och jag tror att taktik och vad de enskilda kuskarna gör blir helt avgörande.
Hur går dina taktiska funderingar?
- Det har jag inga. Han luggar aldrig Sebastian Journey på ledningen, även om han är startsnabb om man vill det, men han går i alla positioner och är reglerbar i alla lägen, så Ohlsson kan se vad de andra gör och välja taktik utifrån det.

Ola Johansson, Kanal 75